Aszalt paradicsom

Nagyon finom, de nagyon drága az aszalt paradicsom, így kitaláltam, hogy házilag elkészítem.

A kis paradicsomokat félbe, a nagyokat több cikkbe érdemes
vágni. Héjukkal lefelé a sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoljuk őket, besózzuk, és kis lángon, akár résnyire nyitott ajtajú sütőben 3-6 órán át sütjük/szárítjuk őket. Mikor már jó kis fonnyadtak, kicsi, szép befőttesüvegekbe tesszük őket fokhagymaszeletekkel, olaszos fűszerekkel, és valamilyen semleges ízű és illatú olajjal feltöltjük az üveget, így nem penészesedik meg. Én bio napraforgó olajat és olívaolajat választottam, az előbbi azért jó, mert később sütéshez/főzéshez is fel lehet használni az olaját, ami addigra jó fűszeres-fokhagymás illatúvá válik.

Egyébként a bio napraforgó olajat össze sem lehet hasonlítani a sima étolajjal, enyhe szotyi illata van, és amíg az utóbbi egészségtelen, ebben még benne vannak azok a jótékony összetevők, vitaminok, amik az utóbbiból a finomítás során eltűnnek.

Az aszalt paradicsom egyébként jó pitába, tortillába, szendvicsekbe, tésztaszószokba, elég sokféleképpen felhasználható, intenzív íze miatt feldobja az ételeket, rukkolával párosítva pedig egyenesen fantasztikus.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése