Lenmaggél külsőleg

A lenmag gél jó mindenre. Sampont, balzsamot, tusfürdőt, folyékony szappant is lehet belőle keverni, de pl. testápolóba, krémekbe csak kis mennyiségben lehet tenni, mert egy filmréteget hoz létre a bőrön.

A recept lenmag gélből, almaecetből, teafa, levendula és jázmin illóolajból áll (a jázmin csak az illatát adja), ezt még az ekcémámra kevertem, ami azóta elmúlt a tej elhagyása miatt, de a hajamra is kenek néha belőle, mert annak is jót tesz, és pattanásra is szuper. Elkészítése nagyon egyszerű, 

kb. 4 dl vízben forralok 20-30 percig kb. 4 ek. lenmagot, míg zselés állagú folyadék nem lesz belőle. Ha kihűlt, belekeverem a többi összetevőt. 

Körömvirág- vagy kamillafőzetet, E-vitamint és pantenolt is lehetne bele tenni, az E-vitamin még tartósít is.
Egyébként ez a főzet jó még rovarcsípésre és gyulladt sebekre is, mert nagy mennyiségű méreganyagot tud megkötni. Érdekesség: a héjában található pektin képes oldhatatlan vegyületeket képezni nehézfémekkel és radionuklidokkal. Ezek a tulajdonságok miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ökológiailag szennyezett területeken történő felhasználását ajánlja. Optimális dózisa megelőzés szempontjából 4-5gr naponta,radioaktívan szennyezett területeken 15-16 gr.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése