Gyom- vagy gyógynövény?

Szolnokra hazalátogatva kertészkedésbe kezdtem az előkertben, de eszembe jutott, hátha gyógynövény is akad a kihúzgált növények között.

vérehulló fecskefűről tudtam, hogy nem véletlenül terem ott, direkt ültethette az előző tulaj, de hogy mi mindenre jó, azt nem tudtam. :) Jó szemölcsre, tyúkszemre, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és rákellenes hatása is van külsőleg, belsőleg alkalmazva máj- és epebántalmakra (főleg sárgaságra, epegörcsre és epekőre, gyenge epeműködésre), fájdalomcsillapításra, görcsoldásra a felső-emésztőtraktus görcseinél, felfúvódás ellen, refluxra is ajánlják frissen préselt levét.
Gyökérkivonata megakadályozza a szérumkoleszterinszint emelkedését, és nagy jövője van a neurológiai és viselkedési zavarok kezelésében, mivel a benne levő protopin az idegrendszerünk fő ingerület átvivő anyaga.
Ásványi anyagokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, vérképző és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, Maria Treben például csalánnal és bodzahajtással együtt leukémiára ajánlaná, bár maga is hozzáteszi, hogy ebből legalább 2 liter kell naponta a siker érdekében.
Már az ókorban fogfájás ellen rágcsálták gyökerét, de ajánlották fülzúgásra, a 19. században altesti és végbél-bajokra, szifiliszre, vagy látásjavításra a nedvéből tejjel vagy vízzel készült szemcseppet. Maria Treben hozzáteszi; a megmosott levelet szétmorzsolva úgy kenjük szemzugunkba, hogy közben szem csukva legyen! A friss lé pedig állítólag a látóhártya leválása és bevérzése esetén is segít, de ugyanígy ajánlja szürkehályogra, gyengénlátásra vagy megerőltetett szemre.
Alkalmazásai:
• Szemölcsirtásra: törjünk le két-három szárat majd kenjük be az érintett bőrfelületet a kicsorduló nedvvel! Ismételjük naponta több alkalommal, legalább két hétig! A kúrát akkor is 2 hétig folytassuk, ha már az első napon elmúlt a szemölcs.

• Alkoholos kivonat máj- és epebetegségre: 50 g friss vagy szárított növényt öntsünk le 100 g koncentrált alkohollal, 8 napi állás után préseljük ki, szűrjük le, majd ezt egészítsük ki 100 g-ra. Naponta 2-4-szer 15-20 cseppet használjunk. Kis adaggal kezdjük!

• Tea máj-, epe-, vagy idegrendszeri bántalmakra: 1 kávéskanál növényt 1 csésze vízzel leforrázunk, 10 perc állás után fogyasztjuk napi 3 alkalommal (Ez napi maximum 2-5 g növényt jelent!)


Aztán ott van a pongyolapitypang vagy gyermekláncfű. Vízhajtó, vértisztító, hashajtó, emésztést könnyítő hatású, hasznos a májgyulladás és a sárgaság kezelésére, epeserkentő. Gyökere, levele, szára, virága is gyűjthető.




A nagy útifű a lándzsás útifű és a réti útifű hatásával megegyező növény, ami szintén mindenhol megtalálható. Külsőleg sebgyógyító, regeneráló hatású, aranyér elleni kenőcsökben hasznosítják, belsőleg gyulladáscsökkentő és enyhén antibiotikus. Teáját szájüreggyulladás, köhögés ellen is alkalmazzák. Kutatások immunstimuláns és daganatgátló hatásait is kimutatták.


Tyúkhúr. Teája az epe és vese működését segíti, kőoldó hatása is van. A vérben levő koleszterint-szintet csökkenti, napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Használhatjuk még köhögésre, vizelethajtásra; kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatásként. Krémbe keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.


bodza bár nem gyom, szedtem ma azt is, így leírom a
felhasználását. Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják. A bodza virága ezen
kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító. Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják. Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású, fürdőként reumásoknak hatásos ellenszer. Gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásos. A nyers levelek, a sebekre vagy a fájdalmas duzzanatokra kerülhetnek. A főzetükkel a duzzanatokat öblítették, a fekete bodza szemeket pálinkába tették, és hidegleléskor lázcsillapításra itták, a bogyókból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották.
A leveléből készült főzettel lehet még permetezni is, valamint magunkra kenve riasztja az élősködőket.

A vacsihoz végül tyúkhúros, gyermekláncfű-leveles, útifüves zöldségsalátát ettem. :) Holnap pedig remélem lesz időm kimenni a gátra további növények után kutatva.
, a felső-emésztőtraktus görcseinél

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése