A lenmag

A lenmag egy nagyon értékes táplálék, tele van esszenciális olajakkal, A, B, C, D és E vitaminokkal, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot. Számos gyógyhatása van.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
Serkenti az agyműködést: A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.
Ízületi problémák: Gyulladáscsökkentő hatása miatt mindenképpen gyógyír, de a héjában található nagy mennyiségű pektin csak erősíti a hatást, segíti az ízületi folyadék újraképződését.
Légúti gyulladásos megbetegedések: A hörghurut lefolyásának könnyítésére is szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is. Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.
Kövek és homok ellen: Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet.
Székrekedés: A téli rosttalan táplálékok mellett jól jön, de egyébként is áldásos az őrölt lenmag azoknak, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgásuk. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.
Gyomorfekély: Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt érzékeny belek vagy gyomorfekély esetén is jótékonyan hat, olyan poliszacharidokat tartalmaz, amelyek vízzel együtt hidrogélt, a gyomor nyálkarétegéhez hasonló anyagot alkotnak. A gélszerű réteg feltapad a gyomor nyálkahártyájára és így védő bevonatot képez rajta. A kisebesedett vagy gyulladásban lévő részek a védőréteg alatt könnyebben meggyógyulnak. A lenmagot vízbe kell áztatni, majd ha a magok megduzzadnak, el kell kanalazgatni. Nagyon fontos, hogy emellett sok folyadékot igyunk!
Cukorbetegség: Amellett, hogy csökkenti gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.
A máj betegségei, ekcéma: A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.
Izomláz, izomfájás: A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A Gyógyír elkészítése: Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és melegen fogyasszuk, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta többször ismételjük, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.
Prosztata panaszok: A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. A lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van.
Rák: A rákos megbetegedések egyik hatásos gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt a módszert egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.
Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés: A szív működésére is gyógyítóan hat a lenmag és a benne található olaj. Ez részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhető, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése