Amit a kutyák nem ehetnek

Találtam egy nagyszerű összefoglaló cikket arról, mit nem ehetnek a kutyák és miért. A mérgező virágokról, kerti növényekről, a sáfrányról, az aloe veráról itt olvashatsz. 

Tiltott élelmiszerek
Csont, nyers disznóhúsnyers belsőségek
Vöröshagyma és fokhagyma A fokhagyma talán meglepő ezen a listán, mert nagyon sokan javasolják, és a kutyasüti receptek hozzávalóiban is gyakran szerepel. A fokhagyma és a vöröshagyma az allium fajhoz tartozik, és olyan hatóanyagot (disulfid) tartalmaznak, melyek a kutyák és macskák vörösvértesteinek pusztulását, a vörösvértestek oxigén-szállító kapacitásának csökkenését, vérszegénységet (haemolitikus anaemia) okozzák. Macskáknál hamarabb jelentkezik, mivel az ő vörösvértesteik rövidebb életűek.Kisebb mennyiségű vöröshagyma még nem okoz ugyan látható tüneteket, de a vérképben már jelentkezik a hatása. Egy termetes fej hagyma pedig klinikai tüneteket is okozhat – minél kisebb termetű a kutya, annál inkább. Fokhagymából a szakirodalomban a legkisebb toxikus adag a 2,5 mg/testsúly kg fokhagymakapszulából (ez koncentráltan tartalmazza a hatóanyagait), ennél már jelentkezhet alacsonyabb pulzus, és a megnövekedett vizeletürítés. Pontosan itt sem lehet tudni, mekkora adagnál jelentkeznek a problémák, egy helyütt 9 kilónként max. ½-1 gerezdet javasolnak naponta.A vérszegénység tünetei: sápadt fogíny, gyengeség, levertség, szapora pulzus. Lehet hányás, hasmenés, és véres vizelet is.
Gomba hasi fájdalom, nyáladzás, máj és vesekárosodás léphet fel, tünetei a hányás, hasmenés, rángatózás, kóma. Akár a kutya halálához is vezethet!
Csoki, kakaó, kávé A kakaóbabban magas a teobromin mennyisége, ami a koffeinhez hasonlóan általános izgató hatást fejt ki. A szívdobogás frekvenciája éppúgy megnő, mint egy erős kávé hatására, sőt túl sok csokoládé fogyasztása esetén a vérnyomás is emelkedik, és a kutya szíve könnyen felmondhatja a szolgálatot. A kutya szervezete a teobromint sokkal lassabban bontja le mint az emberi szervezet, és ebben rejlik a csokoládé káros hatása. Egy tacskó méretű kutya 50 gr étcsokoládé elfogyasztása esetén már súlyos mérgezést szenved el, és összeomlik a keringése! A tejcsoki kevésbé mérgező, mint pl. a magas kakaótartalmú keserű csoki. de ezzel semmiképpen sem akarom azt sugallni, hogy azt szabad adni…A teobromin mérgezés tünetei: remegés, gyengeség, szapora pulzus, szívritmus zavarok, hányás, hasmenés, láz, kóma.
Mazsola és szőlő Visszafordíthatatlan veseproblémákat okozhat. A toxikus adag itt sem határozható meg pontosan, de az ismert adatok szerint testsúly kg-ként számított 10- 30 gr szőlő vagy mazsola már okozhat mérgezést. Sajnos a legtöbb kutya szereti, és önkiszolgáló módon a tőkéről is leeszi. A szőlőmérgezés tünetei: hányás, hasmenés étvágytalanság, hasi fájdalom, csökkent vizeletmennyiség, gyengeség, részeges járás. A tünetek nagyjából 24 órával később jelentkeznek
 nagyobb mennyiségben felborítja a szervezet elektrolit háztartást.
Alkohol Az etanol mérgező a kutyák számára, idegrendszeri károsodást és légzési problémákat okoz. A nyers élesztős tészta is erjed, van benne etanol!
Rothadt, penészes ételek A romlott hús botulizmust okozhat, ennek tünetei: bénulás, alacsony pulzus, székrekedés, nincs vizelet.A rothadt gyümölcs etanolt tartalmaz. A penészgombák toxinjai izomremegést, görcsöket okozhatnak. Ne hagyjuk kukázni a kutyát!
Makadám dió, avokádó  Nálunk nem elterjedt, illetve viszonylag kevesekben merül fel, hogy ezzel etesse a kutyáját, de azért tudjuk róla, hogy tiltólistán vannak.
Xylitol Édesítőszer, kutyáknál alacsony vércukor szintet, májkárosodást okozhat.
Az alma szára és levele mérgező, tünetei: sokk, száj gyulladása, gyors, kapkodó légzés
Sárgabarack, mandula, cseresznyefélék hasmenést, hányást okozhatnak
A mákot sem javasolják, drogként működik, és rossz vége lehet. 

Nem mérgezőek, de…
Paradicsom Izületi betegségben szenvedő kutyáknak nem ajánlott.
Máj nagy mennyiségben hasmenést okoz
Sütőtök tele van tápanyaggal és vitaminnal, de csak mértékkel adjuk, főtt sütőtökből 2-3 evőkanállal.
Nagyon zsíros hús, étel Egy adag is hányást, hasmenést okoz. Ha tartósan sok zsírt adunk, hasnyálmirigy gyulladást okozhat, és hizlal. Ha a kutyának bélgyulladása van/volt, szintén fogjuk vissza a zsírbevitelt.
Tejtermékek A tejcukor a kutyáknál gyakran hasmenést okoz.
Burgonya Sok helyütt olvastam, hogy a kutyák nehezen tudják megemészteni. A nyers krumpli keményítőtartalmát valóban nem, de a benne lévő fehérjét igen, így ha marad otthon krumplipüré, bátran adjuk. Nyersen ne.
Dobozolt halak a tonhalkonzervekben sok a higany. 
Nyers hal Nagyobb mennyiség etetése esetén B1 vitamin hiány alakulhat ki, mert a halban lévő tiamáz elbontja.
Gabonafélék rizst, zabot, kölest, hajdinát használjunk. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése